Categories:

Vilka resultat kommer jag att få från IPL eller Laser?

Det beror på hur mycket behåring som finns, vilken kroppsdel som skall behandlas, och vilken färg håren har. Desto mer behåring som finns på detta område, ju fler behandlingar krävs innan området är helt hårfritt. Vid behandling med IPL eller Laser försvinner alla aktiva hårsäckar, som existerar för tillfället. Kroppen har fler vilande hårsäckar som man inte kommer åt vid just det tillfället. Ungefär 4 – 10 växtfaser är vad varje människa har, dessa kan liknas som olika “omgångar” med hår som byter av varandra.

Efter utförd behandling, tar det ca 14 dagar innan hårstråna stöts bort av kroppen. Vanligtvis efter detta, är patienten nästintill hårfri i en veckas tid eller mer, innan de vilande hårsäckarna blir aktiva i nästa omgång. När nästa omgång med hår är utväxt – är det dags för nästa behandling.
Efter ca 4 – 10 behandlingar är man permanent hårfri på området. Mörka hudtyper är lite mer svårbehandlade, eftersom IPL och Laser reagerar på den mörka huden. Vid behandling av mörk hud, reduceras styrkan och en speciell inställning görs på laserapparaturen, eftersom en mörk hy riskerar att brännas vid för hög intensitet. Eftersom en sänkning görs, blir resultatet att mörka personer behöver någon extra behandling – då inte lika många hårsäckar utrotas vid varje behandling.

Kan alla behandlas med IPL eller Laser?

Gråa och vita hår är inte särskilt mottagliga för behandling. Dessa saknar pigment (färg) som behövs för att absorbera strålarna från IPL apparaturen. Om det finns lite pigment i hårstråna är det absolut värt att ge behandlingen en chans, men i sådana fall med laser då denna ger bättre resultat. Mycket mörkhyade personer avråds även, då huden riskerar att brännas. Mörk hy absorberar strålarna från IPL och Laser, istället för hårsäcken. Det finns många som hävdar att de kan behandla helt vita hårstrån, och väldigt mörk hy. Även om vetenskapen, och de bevis som finns genom studier, visar på alla motsatser. Om du är osäker på om du kan behandla dig, kontakta mig så hjälper Jag Dig.

Precis som vid tatueringsborttagning, så fungerar IPL och Laser bäst om man har ljusare hy och mörka, tjocka hårstrån. Du skall åtminstone ej vara solbränd eller ha solat nära inpå Ditt besök. Om en person har mycket hårväxt som är aktiv, finns det oftast underliggande orsaker till detta. Kroppen bär på otroligt många hårsäckar, mer än vi kan se med blotta ögat. När du rycker ett hårstrå med vaxning eller pincett kan det ta veckor, ibland månader innan just det håret har bildats och växt ut igen. Ibland delar ett hårstrån “utgångshål” med ett eller flera andra hårstrån, då är det svårt att avgöra vilket hårstrå som är vilket. Många tror att vaxning tar död på håren, förklaringen är helt enkelt att det tar tid innan vissa hår bildas på nytt.
En del personer har aktiv hårväxt, som kan vara en följd av hormonell obalans. Sjukdomstillstånd som PCOS, drabbar mer än 1 av 10 kvinnor. Det är ett relativt ofarligt tillstånd, men kan leda till ökad behåring, oregelbundna och smärtsamma menstrautioner, Acne, bukfetma etcetera. Ökad behåring kan även uppstå vid långvarig stress, graviditet, klimakterie, pubertet eller användning av preparat såsom p-piller. Alla dessa tillstånd interagerar med vår hormonbalans i kroppen. Matintag finns som bevis enligt vissa studier, men långt ifrån orsaken till alla de hår & hudproblem vi har idag.

Förberedelser inför behandling

Innan Du kommer för en behandling, skall håren rakas med rakhyvel så kort som möjligt. Om en del av håret finns kvar, kommer detta resultera i sämre behandlingsresultat, och huden kan skadas. Rakning några timmar, eller kvällen innan behandling är att rekommendera. Då hinner huden lugna sig lite innan behandlingen. Behandling kan ej utföras om Du har vaxat bort håret 3 veckor innan behandlingen. Då måste Du avvakta innan det bildats hårsäckar, annars betalar Du för en behandling som ej ger 100 % resultat. Man bör avstå från att sola i synnerhet innan behandling, men även under tiden man behandlar sig. Eftersom huden då blir brun, och denna absorberar då strålarna från IPL apparaturen. Detta kan resultera i rodnad eller skorpor/fjällning från behandlingen. Detta är en indikation på att Du varit för brun. Återigen, Du får bäst resultat när Du är som ljusast i huden, så avvakta med solning eller rådfråga mig kring Din solsemester etcetera.

Man kan vistas i sol efter behandling i viss mån, under rekommendation att bära lämplig solskyddsfaktor. Informera mig om Du skall på solsemester, eller har frågor innan eventuell påbörjad behandling. Om Du skulle sola mellan två behandlingar, måste Du tala om detta. Då kommer intensiteten att sänkas vid nästkommande behandling. Oftast blir behandlingen uppskjuten tills du tappat lite av solbrännan, eftersom Jag inte vill sänka till lägre styrkor som ger sämre resultat. Personer som inte blir väldigt bruna eller aktivt solar, får lov att komma under solmånaderna för behandling. IPL och Laser skall alltid användas med så hög styrka som möjligt – utan att huden skadas. Då får Du som patient de bästa resultaten.

Hur lång tid tar en behandling?

När Du kommer första gången för permanent hårborttagning, kommer ultraljudsgelé som är smak och färglös att appliceras på det rakade område som skall behandlas. Det tar någon minut för en överläpp eller armhåla. Bikinilinje ca 10 minuter, och en rygg ca 30 minuter. Efter en behandling syns i regel ingenting, en del känsliga hudtyper kan ha lätt rodnad i ca 1 timmes tid. IPL och Laser känns som en varm lampa som kommer för nära huden, kombinerat med lätta stickningar på de områden som har väldigt kraftig behåring, t.ex. underben, armhåla. Ju mindre hår som finns, desto mindre värme och stickningar upplever Du under behandlingen.