Medicinsk laser
Laserbehandling – medicinsk laser (LLLT)
Laserbehandling, medicinsk laser, laserterapi, LLLT eller lågeffektlaser är olika namn för att stimulera kroppens egen läkande förmåga med hjälp av ljusvågor. Metoden har använts sedan 1960-talet och det finns runt 4000 publicerade studier på både celler, djur och människa. Metoden är kliniskt beprövad och har en bevisad effekt på olika skador och besvär i kroppen.
Absoluta fördelar med laserbehandling
Till skillnad från många andra metoder kan laserbehandling med fördel utföras vid akuta skador, inflammationer och svullnader. Detta gör att det är ett utmärkt komplement till övrig behandling vid smärta, svullnad, läkning efter operation och akuta besvär som stukningar och smärtsamma inflammationer. Eftersom behandlingen inte är smärtsam och dessutom icke-invasiv (d.v.s. man går inte in med nål eller liknande genom huden) kan även personer som är rädda för nålar ha ett alternativ till exempelvis akupunktur vid behandling av smärta. Dessutom har man sett att många besvär som har varit svårbehandlade med annan typ av behandling kan svara positivt på laserbehandling.
Fördelar i korthet:
Inflammationsmodulerande
Smärtlindrande
Minskar svullnad
Påskyndar läkning
Användas på akuta skador
Användas på långvariga och svårbehandlade besvär
Riskfritt
Milda, få biverkningar
Det känns inte
Kan ge snabbt resultat som håller över tid
Våra celler reagerar på ljus och i dessa sker viktiga processer för läkning vid skada i vävnad. Laserljusets våglängder stimulerar aktiviteten i mitokondrierna i cellerna och då dessa finns i alla våra vävnader stödjer laserbehandlingen således kroppens läkningssystem vid många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd.